Egy klikk filmletöltés vagy filmnézés

Szeretnéd megtudni, melyik filmek a neked valóak? Melyik film fog a legjobban tetszeni? Melyek az év legjobb vagy még készülőben lévő filmjei?? 2010 érdekelne? EZEKRE ITT VÁLASZT FOGSZ KAPNI AZT GARANTÁLOM!!!

KATT IDE MIELŐTT ELKEZDENÉL MINDENT!! NAGYON FONTOS!!

2008 legjobb filmjei

Nos emberek, ezúton is boldog új évet kívánok mindenkinek! Ha már itt a január elseje, gondoltam, némi másnaposság után (enyhén kiszáradt torok, tompán lüktető homlok monnyon le) érdemes lenne összegereblyézni a tavalyi év legemlékezetesebb filmjeit - egészen pontosan a legjobb tízet (persze szigorúan szubjektíven). Jamesb összeszedi a gondolatait, és ajánl pár filmet 2008-ból. Kritikák linkelve (már ha van).

10. The Great Debaters

The Great Debaters

Nos igen, ez már Denzel úr második rendezése. Fene se gondolta volna róla, hogy egy ennyire korrekt filmet bír összerakni (ráadásul másodjára) gyakorlatilag tökismeretlen színészek segítségével (ami jelen esetben nem is volt hátrány - sőt emiatt érdemes igazán megnézni a Great Debaters-t!). Nyilván nem tökéletes film, főleg a végefelé óhajt némi kirándulást tenni a giccsesség ingoványos határmezsgyéjére, de szerencsére nem vészes, Mr. Washington meglepően jól oldotta meg a feladatát. Várom a következő rendezését!

9. Cloverfield

Cloverfield

Az év egyik legnagyobb (kellemes) meglepetése a számomra, pedig nem sok jóra számítottam (de tényleg: a marketinghype hidegen hagyott, a Lost-ból máig egy részt sem láttam, és a sci-fi katasztrófa sem az én műfajom). Aztán láss csodát, Abrams & Co. egy ügyes húzással visszanyúlt az Ideglelés által elkezdett minimalista áldokumentumfilm zsáneréhez (azért a tisztesség kedvéért szúrjuk be ide, hogy az igazán hardcore fanatikusok egészen a Cannibal Holocaustig vezetik vissza a műfajt), elkeverte a Godzilla filmek alapszitujával (látványos nagy monszta kvázi kicsinálja a látványos nagy metropoliszt), és a minimalista POV technikának köszönhetően meghintette gyönyörűen művelt extrém kamerarángatással (amitől - máig emlékszem - az érzékeny gyomrúak sorra menekültek ki a moziteremből). És a végeredmény bizony ütött, de kegyetlenül!

8. Út a vadonba

Into The Wild

Denzel barátunk után egy újabb színész, aki szintén immár sokadjára próbálkozik be a rendezéssel. Nem is akárhogyan! Az Into The Wild talán Sean Penn eddigi legjobb filmje (pedig nekem az Ígéret megszállottja is nagyon bejött, annak ellenére, hogy rajtam kívül mindenki utálta), egy lassú, melankolikus és elgondolkodtató film egy fiatal srác önkéntes száműzetéséről. Emile Hirsch számomra ezzel a filmjével bizonyította be először, hogy igenis van benne tehetség, csak tudnia kellene kiválogatni az ehhez hasonló minőségi projekteket a sok hollywoodi langyi közül (lásd Szüzet szüntess, Speed Racer).

7. A nyomozó

Nos ezen nincs mit ragozni: A nyomozó az év messze legjobb magyar filmje (mondjuk, nem volt nehéz dolga a szokásos érthetetlen művészfilmek és a világ filmgyártásában külön állatfajt képviselő magyar filmvígjáték műremekei között). Gigor Attila rendezői bemutatkozása remekül keveri a magyar közönségfilmekre nem igazán jellemző éjfekete morbid humort a magyar rögvalósággal (Six Feet Under á la Budapest city), és mindehhez remekül megírt történetet szolgáltat. A szkript második fele ugyan némileg leülős, de a végeredmény még így is padlóba döngöli bármelyik szokásos jómagyar gagyit. Még több ilyen filmet kérnék szépen a jövőben is!

6. À l’intérieur

À l\'intérieur

Csont nélkül az év horrorja nálam (a REC túl van hájpolva szvsz). Nagyon régen ütött be nálam vérgőzös film ennyire, és itt most nem feltétlenül a gore mennyiségére gondolok (egyébként sem az öncélú hentelés a lényeg egy minőségi horrorfilmben, de ezt már jópárszor kifejtettem a Filmhíreken). Aki szereti a horrort mint műfajt, annak ez alap. Aki meg nem, az meg úgyis kihagyja. Jöhet a Martyrs!

5. The Visitor

Station Agent, anyone? Egyik örök kedvenc filmem, egy igazi gyöngyszem, amit már vagy hatszor láttam az elmúlt évek folyamán. Nem állítom, hogy a The Visitor jobb lenne nála (nem az), de Thomas McCarty filmjének még így is sikerült kiváltania belőlem ugyanazt a katarzist, amit fenti mestermunkájának első megtekintése során éltem át 2006 nyarán. Richard Jenkins rulez - hálistennek egyre többet foglalkoztatják a pasast minőségi hollywoodi produkciókban, de sajnos még mindig sok limonádét vállal be (lásd pl. idénről a Step Brotherst, ami egyenesen gáz, Apatow-ék ide vagy oda). Remélem ez a közeljövőben változni fog.

4. Az árvaház (El Orfanato)

El Orfanato

Juan Antonio Bayona mestermunkája a tavalyi év azon filmjei közé tartozik, amitől elkötelezett horror- és drámakedvelő lévén kapásból dobtam egy hatást. Az ugyanis egy dolog, hogy valaki rendez egy fosatós thrillert horrorelemekkel megspékelve, ami durván szétborzolja még a gyakorlott horrornéző idegeit is (ráadásul no blood, no gore), na de hogy a csavaros szkriptet egy ennyire súlyos és ütős drámai misztériumszálba ágyazza be úgy, hogy a végén minden egyes apró darabka világosan összeáll, na az az igazán figyelemre és tiszteletre méltó teljesítmény (a Másvilágot most hagyjuk, ég és föld van a két film között).

Ja és még valami: 2010-ben jön a Hater Bayonával - már most előre megvettek kilóra!

* * *

Haladjunk szépen tovább a 9/10-es kategória gyöngyszemei felé. Na vajon melyik három filmtől hidalt le jamesb a legjobban 2008-ban?

3. In Bruges (In Bruges)

In Bruges

A lista bronzéremese, a magyarul Erőszakikra erőszakolt erőszakkomédia (d’oh!), ami az utóbbi képzavar ellenére az egyik legjobb bérgyilkosos zsánerfilm, amit valaha láttam. Pofonegyszerű, ámde eszméletlenül jól megírt szkript, amit minden forgatókönyves kurzuson tanítani kéne. Városnézés a képeslapra illő Bruges-ben, kifröccsenő vérre lágyan szállíngózó hópelyhek, egy darab Clémence Poésy, melankolikus hangulat és az idei év legjobban sikerült filmzenéje (Carter Burwell rulez!). Ha bejött az In Bruges, akkor feltétlenül nézd meg Martin McDonagh 2005-ös rövidfilmjét is!

2. Boy A

Ha nincs az első helyezett, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt a filmet hozom ki aranyérmesnek. Méltatlanul alulértékelt brit mestermunka ez (no marketing, no hype) ultraklasszis színészi alakítással és kegyetlenül ütős, földbedöngölően brutális történettel. Azt hiszem nem túlzás kijelenteni, hogy csak idő kérdése, és a most 25 éves Andrew Garfield világszerte (el)ismert és keresett színész lesz Hollywoodban (legalább annyira biztos vagyok benne, mint amennyire biztos voltam Jake Gyllenhaal-ban a Donnie Darko után). Ha még nem láttad a Boy A-t, akkor igen sürgősen tessék pótolni!

1. A sötét lovag

The Dark Knight

Nos igen, gondolom már kitaláltátok - nem lehetett túl nehéz -, A sötét lovag 2008. legjobb és legemlékezetesebb produkciója, mely hosszú idő után végre újra visszaadta a hitemet a minőségi blockbusterekben: így nézi ki jelenleg a minőségi szórakoztatás felsőfoka, ha az elhivatott filmkészítést elképesztő látványvilággal és megkerülhetetlen aztakurva!! faktorral keverjük. Persze nem tökéletes darab, nyilván vannak apró hibái, de mégis ez volt az egyetlen olyan film 2008-ban, amit háromszor néztem meg moziban, és kétszer DVD-n, és mind az öt alkalommal úgy álltam fel, hogy ihaj! Innentől kezdve pedig mindenki azt mond, amit akar. Ja és még valami: aki ezt a filmet nem volt hajlandó minimum egyszer moziban normális hangrendszerrel nagyvásznon megnézni, az nem is igazi filmrajongó.

* * *

Persze van nem egy olyan alapfilm, ami tavaly valamiért kimaradt, ezeket idén mindenképpen szeretném pótolni. Ilyen például a Wall-E, a Control vagy a Man On Wire. Na meg persze hamarosan érkezik a Slumdog Millionaire, az aktuális Fincher projekt (The Curious Case of Benjamin Button), a Milk, a Hunger, a My Winnipeg és a Frost/Nixon is, melyek szintén kiemelt helyet foglalnak el a terjedelmes várólistámon.

Bónuszként íme még pár film, melyek nem fértek be a Top 10-be, de mindenképpen megemlítendők: Nyolc tanú, Zuhanás, A hullám, My Blueberry Nights, The Wrestler, Rachel Getting Married, Wanted, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Goodbye Solo, Golyózápor, U2 3D, Six Shooter, Mr. Brooks, Surveillance, Szerelemre hangolva


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 17
Havi: 133
Össz.: 120 503

Látogatottság növelés
Oldal: 2008 LEGJOBB FILMJEI!!
Egy klikk filmletöltés vagy filmnézés - © 2008 - 2024 - filmekbirodalma.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »